Ανεξερεύνητες γωνιές της Κροατίας – Pelješac – Mate, χαθήκαμε!

Ανεξερεύνητες γωνιές της Κροατίας – Pelješac – Mate, χαθήκαμε!

Mai 22, 2022 0 Von admin

Ονειρεύεσαι καλοκαιρινές διακοπές όπου ξυπνάς το πρωί και το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να σηκωθείς από το κρεβάτι και να πας να πεταχτείς στην πεντακάθαρη θάλασσα; Το Pelješac είναι ένα από εκείνα τα μέρη στη Γη όπου αυτό το όνειρο είναι πραγματικότητα. Και δεν θα χρειαστεί να το μοιραστείτε με χιλιάδες άλλους τουρίστες.

Αυτή η ανάρτηση δεν θα με κάνει να γράφω για κάποια εκπληκτική περιπέτεια που είχαμε εδώ. Ο Pelješac είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου καθώς πέρασα μερικά καλοκαίρια εδώ ως παιδί. Αυτή τη φορά επέστρεψα επιτέλους, την πρώτη φορά ως ενήλικας, μετά από περισσότερα από 15 χρόνια απουσίας. Και έφερα τον άντρα μαζί μου!

Είναι το Pelješac κάποιο μυστικό κρυμμένο από τους ντόπιους και εντελώς άγνωστο; Κάποια περιπέτεια που περιμένει να συμβεί; Λοιπόν, ναι και όχι. Δεν είναι εντελώς άγνωστο στους τουρίστες (θα δείτε γιατί αργότερα), αλλά δεν είναι τόσο πολυσύχναστο όσο η υπόλοιπη κροατική ακτή.

Ας ξεκινήσουμε με τα γενικά πράγματα

Το Pelješac είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χερσόνησος στην Κροατία. Βρίσκεται πολύ νότια κάτω από την ακτή, αλλά ακόμα βόρεια του Ντουμπρόβνικ (υπάγεται στην κομητεία του Ντουμπρόβνικ). Είναι πολύ στενό και τα περισσότερα σπίτια είναι δίπλα στη θάλασσα. Κυριολεκτικά, είναι σπίτια, ένας πολύ στενός δρόμος και μετά η παραλία. Ακόμα κι αν δεν ατενίζετε τη θάλασσα από το κατώφλι, η θάλασσα δεν είναι ποτέ μακριά.

Η χερσόνησος έχει μήκος 65 χιλιόμετρα και η μεγαλύτερη πόλη είναι η Όρεμπιτς με λίγο περισσότερους από 4000 ανθρώπους να ζουν εκεί – ο συνολικός πληθυσμός του Πελιέσατς είναι περίπου 7801 άτομα σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Ιστορικά, ήταν γνωστή για τη ναυτιλιακή της βιομηχανία και, ακόμη και σήμερα, πολλοί νέοι επιλέγουν μια καριέρα στη θάλασσα.

Φτάνοντας εκεί

Ο δρόμος προς το Pelješac είναι αρκετά μακρύς αν έρχεστε από τα βόρεια ή τα δυτικά της Κροατίας. Διέρχεται επίσης από ένα τμήμα περίπου 20 χιλιομέτρων της βοσνιακής επικράτειας – Neum. Υπάρχουν πολλές πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το Neum, καλύτερα να μην το ρωτήσετε καν, ειδικά αν μιλάτε με έναν μεγάλο πατριώτη (τόσο από την πλευρά της Κροατίας όσο και από την πλευρά της Β-Ε).

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο έργο στο δρόμο που θα κόψει την ανάγκη να περάσουμε από το Neum. Η γέφυρα Pelješac θα συνδέει την Komarna (ήπειρος) με το Brijest (Pelješac). Ως έχει, είναι ακόμα υπό κατασκευή (Μάιος 2022), αλλά το σχέδιο είναι να ανοίξει μέχρι τα μέσα Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Υπάρχει κάτι να κάνουμε εδώ;

Το Pelješac είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στην κροατική ακτή. Έχω κάποια οικογένεια εδώ και, ως παιδί, περνούσα ολόκληρα καλοκαίρια εδώ. Το σπίτι τους είναι κυριολεκτικά απέναντι από την παραλία, οπότε το πρώτο πράγμα που θα έκανα το πρωί μόλις άνοιγα τα μάτια μου ήταν να πάω να πηδήξω στη θάλασσα. Η θάλασσα εδώ είναι από τις πιο καθαρές κατά μήκος της ακτογραμμής και ποτέ δεν ζεσταίνεται πολύ χάρη στα ρεύματα, ούτε καν στα μέσα του καλοκαιριού όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 35 βαθμούς στη σκιά.

Τα χωριά είναι μικρά και, σε σύγκριση με κάποια άλλα μέρη στην ακτή, δεν υπάρχουν τόσα πολλά να κάνουμε. Είναι ένα τέλειο μέρος για χαλαρωτικές διακοπές διαβάζοντας ένα βιβλίο στην παραλία.

Αλλά δεν είναι μόνο η ώρα της παραλίας εδώ, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να περάσετε το χρόνο σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία ή ποδηλασία. Η ψηλότερη κορυφή της χερσονήσου ονομάζεται Sveti Ilija και έχει μια από τις καλύτερες απόψεις του Pelješac και των γειτονικών νησιών!

Ή μπορείτε να πάτε να δοκιμάσετε μερικά νόστιμα τοπικά κρασιά. Ο πιο διάσημος από αυτούς είναι ο Dingać.

Ίσως θα προτιμούσατε το kite surfing; Έχω ήδη αγγίξει το θέμα του kite surfing στην ανάρτηση εδώ. Μαζί με το Δέλτα της Νερέτβα, η παραλία στο Viganj είναι μια από τις πιο διάσημες παραλίες όπου μπορείτε να κάνετε kite surfing. Ο καιρός εδώ είναι τέλειος για αυτό το extreme sport! Και είναι όλα στη γεωλογική θέση.

Απέναντι από το Pelješac βρίσκεται το νησί Korčula. Το στενό της θάλασσας μεταξύ των δύο είναι μια φυσική χοάνη για τους ανέμους, τόσο φυσικά, που οι kite surfers το έκαναν κόμβο τους. Το kite surfing στο Viganj δεν συνιστάται πραγματικά για αρχάριους, καθώς γίνεται σε βαθιά νερά και μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους σέρφερ που μόλις μαθαίνουν.

Στην αρχή της χερσονήσου βρίσκεται η πόλη Ston, διάσημη για τα στρείδια και το αλάτι. Κρύβει επίσης μακριά τείχη της πόλης. Κάποιοι λένε ότι ανταγωνίζονται τα τείχη του Ντουμπρόβνικ! Σίγουρα δεν είναι τόσο απασχολημένοι όσο οι του Ντουμπρόβνικ, οπότε δώστε τους μια ευκαιρία. Επίσης θα κοστίζουν ΠΟΛΥ λιγότερο.

Τέλος, αν βρεθείτε στο Pelješac και βαρεθείτε επειδή έχετε ήδη εξερευνήσει τη χερσόνησο, μπορείτε πάντα να ανεβείτε σε μια βάρκα στην όμορφη Korčula (ονομάζεται επίσης μικρό Ντουμπρόβνικ) στο ομώνυμο νησί. Ή μπορείτε να πάτε στο Mljet και να εξερευνήσετε ένα από τα οκτώ Εθνικά Πάρκα της Κροατίας.

Όποιος λόγος και να σας φέρει στο Peljesac, είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσετε. Έστω και για ένα διάλειμμα 2 ημερών από τον υπόλοιπο κόσμο ενώ η θάλασσα πιτσιλίζει γύρω από τα πόδια σας.