Καλοκαίρι στην αγγλική ακτή – Ντόρσετ – Μάτε, χαθήκαμε!

Καλοκαίρι στην αγγλική ακτή – Ντόρσετ – Μάτε, χαθήκαμε!

August 21, 2022 0 Von admin

Άλλος Αύγουστος και άλλο «άργησα πολύ να βρω διακοπές». Σχεδιάσαμε μερικά ταξίδια να κάνουμε φέτος, αλλά προέκυψαν κάποιες καταστάσεις και αποφασίσαμε να μην κάνουμε κράτηση. Ούτε οι τιμές βοηθούν. Είναι τόσο ακριβό παντού! Φαίνεται να είναι άλλη μια διαμονή για τα γενέθλιά μου…

Εάν είστε σε ένα παρόμοιο τουρσί (χαμηλού προϋπολογισμού) και ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα γρήγορο ταξίδι στο Ντόρσετ μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε!

Το θέμα με τον Ντόρσετ είναι ότι ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΩ! Επισκεφθήκαμε το Ντόρσετ για ένα οδικό ταξίδι 4 ημερών και ερωτεύτηκα απόλυτα αυτό το κομμάτι της Αγγλίας. Και αυτή ήταν απλώς μια γρήγορη επισκόπηση ολόκληρου του τόπου, δεν έχουμε πάει καν σε μερικές μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής όπως το Dorchester ή το Bournemouth. Με λίγα λόγια, ο Ντόρσετ βρίσκεται τώρα ψηλά στη λίστα μου όταν ψάχνω πού να σκάσω για λίγες μέρες.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν στο Ντόρσετ; Φορτία, αλλά εδώ είναι μερικά πράγματα που κάναμε στο ταξίδι μας (ελέγξτε την ανάρτηση εδώ).

Πόρτα Durdle

Το Durdle Door είναι μια φυσική αψίδα από ασβεστόλιθο που εμφανίζεται στις περισσότερες από τις πιο διάσημες εικόνες της πλευράς της αγγλικής ακτής, οπότε, το πιθανότερο είναι ότι το έχετε ήδη δει κάπου.

Ο θρύλος λέει ότι οι βράχοι είναι περίπου 140 εκατομμυρίων ετών. Η αψίδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ordnance Survey Map το 1811. λεγόταν Ντίρντεϊλ Ντόρ.

Γιατί λέγεται Durdle Door; Το όνομα Durdle προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη «thirl» που σημαίνει διάτρηση ή τρυπάνι. Η πόρτα είναι αρκετά αυτονόητη, η τρύπα μοιάζει με αψίδα. Τελικά, η αψίδα θα καταρρεύσει για να αφήσει μια στοίβα θάλασσας όπως αυτές που μπορείτε να δείτε στον κόλπο Ladram στο East Devon. Ένα από τα άλλα διάσημα ασβεστολιθικά τόξα που κατέρρευσαν πρόσφατα είναι το Azure Window στη Μάλτα που κατέρρευσε τον Μάρτιο του 2017.

Αυτό που πιθανότατα θέλετε να μάθετε είναι – αξίζει η πόρτα του Durdle τη διαφημιστική εκστρατεία; Σύντομη απάντηση – ΝΑΙ!!

Με τράβηξε τόσο η καθαρή θάλασσα και η ομορφιά της παραλίας, που μου άρεσε πολύ!

Ακριβώς δίπλα στην πόρτα του Durdle, έχετε τον κόλπο Man O’War, μια πανέμορφη μικρή παραλία που φωνάζει «άσε με ήσυχο να απολαύσω τη ζωή μου». Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ενοχλήθηκα λίγο με τον εαυτό μου που δεν σχεδίασα μερικές ακόμη μέρες εδώ για να απολαύσετε την ακτογραμμή, σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη!

Όρμος Lulworth

Ολόκληρη η Jurassic Coast είναι ένας παράδεισος για γεωλόγους, αλλά το Lulworth Cove φαίνεται να έχει τα περισσότερα να προσφέρει. Είναι κοντά στην πόρτα του Durdle. περίπου 30 λεπτά με τα πόδια στο πιο πολυσύχναστο μονοπάτι στα νοτιοδυτικά που βλέπει περισσότερους από 200.000 περιπατητές καθημερινά! Υπάρχουν σκάλες και μερικά κομμάτια είναι απότομα, αλλά σίγουρα αξίζει μια βόλτα. Όλο το μονοπάτι θα σας προσφέρει εκπληκτική θέα.

Ωστόσο, για την καλύτερη θέα, θα πρέπει να ανεβείτε στο λόφο δίπλα στο Lulworth Cove. Εκτός από το να δείτε μερικούς ενδιαφέροντες βραχώδεις σχηματισμούς (μιλάμε με εσάς τους γεωλόγους!), θα έχετε επίσης μια σχεδόν τοπική θέα του όρμου με μια ελαφρώς επικίνδυνη κορυφή/φωτογραφικό σημείο (δείτε τη χαρακτηριστική φωτογραφία).

Τώρα στο σημαντικό μέρος – πώς είναι η παραλία στο Lulworth Cove; Επισκεφθήκαμε στα τέλη Αυγούστου, οπότε ήταν πολύ απασχολημένος. Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ το Durdle Door, ΑΛΛΑ η παραλία Lulworth Cove είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με κινητικά προβλήματα, σε αντίθεση με το Durdle Door όπου πρέπει να κατεβείτε περίπου ένα εκατομμύριο σκαλοπάτια για να φτάσετε στην παραλία.

Κοιτάξτε τον Γίγαντα

Αυτό ήταν που πρέπει να δούμε όταν σχεδιάζαμε να δούμε τον Ντόρσετ. Γιατί; Θα αφήσω απλώς μια φωτογραφία του τι είναι το Cerne Giant και θα αποφασίσετε.

Δεν έχω τόσο καλές φωτογραφίες που τράβηξα μόνος μου όσο φαίνεται καλύτερα ο γίγαντας από τον αέρα (δεν έχουμε drone) ή από γειτονικό λόφο. Συναντηθήκαμε με έναν από τους συντρόφους μας στο πάρκινγκ από κάτω, ανεβήκαμε στη βάση του γίγαντα και συνειδητοποιήσαμε ότι η υπόλοιπη ανάβαση είναι πολύ απότομη, οπότε ανεβήκαμε στα ποδήλατα και ξεκινήσαμε να εξερευνήσουμε την ακτή.

Σχετικά με τον Γίγαντα – η ανάλυση της άμμου μας λέει ότι μπορούμε να τον χρονολογήσουμε από τον 10ο αιώνα, κάνοντάς τον αγγλοσαξονικό (pervs!)

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι αντιπροσωπεύει. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι ότι είναι μια φιγούρα σκαλισμένη γύρω από το σώμα ενός γίγαντα που σκοτώθηκε από ντόπιους αφού τρομοκράτησε την ύπαιθρο.

Ενδιαφέρουσα πληροφορία για τον γίγαντα του Cerne; Το πέος του έχει μήκος 36 πόδια (σχεδόν 11 μέτρα).

Ο παλιός Χάρι Ροκς

Ένα άλλο δημοφιλές σημείο ειδικά για άτομα που απολαμβάνουν το περπάτημα στη φύση. Η καλύτερη θέα είναι από ένα καγιάκ (διατίθενται πολλές περιηγήσεις), αλλά υπάρχουν και μερικές πολύ δροσερή θέα από την κορυφή.

Όταν το επισκεφτήκαμε δεν είχε πολύ κόσμο. Υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι στο Studland (την πόλη στην οποία πρέπει να πάτε για να περπατήσετε στο Old Harry Rocks), αλλά οι ίδιοι οι βράχοι δεν ήταν γεμάτοι. Για να είμαι ειλικρινής, είναι μια τόσο μεγάλη περιοχή στην κορυφή, δεν νομίζω ότι μπορεί ποτέ να αισθανθεί πολύ κόσμο. Σχετικά με την αναρρίχηση – αρκετά εύκολο με μερικά απότομα μέρη, αλλά τίποτα σημαντικό.

Γιατί Χάρι; Ο θρύλος λέει ότι οι βράχοι πήραν το όνομά τους είτε από έναν διάσημο τοπικό πειρατή (Χάρι Πάι) ή ο διάβολος. Η κορυφή του βράχου κοντά είναι γνωστή ως Old Nick’s Ground, που είναι ένα άλλο όνομα για τον διάβολο

Ενδιαφέρον γεγονός? Πριν από χιλιάδες χρόνια, ο Γέρος Χάρι και Οι Βελόνες στο Isle of Wight συνδέονταν με μια σειρά από λόφους κιμωλίας που διαβρώθηκαν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Σε μια καθαρή μέρα, μπορείτε να δείτε το The Needles από τον κόλπο Studland (η απόσταση μεταξύ των δύο είναι περίπου 25,66 km)

Αμμώδης παραλία από το Weymouth

Αυτό είναι ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό hot spot, αλλά δεν πήγαμε εκεί. Το αναφέρω γιατί κοιτάζοντας τον χάρτη του Ντόρσετ, είναι δύσκολο να το χάσετε. Μια μεγάλη αμμώδης έκταση ακριβώς στην καρδιά της Jurassic Coast.

Η παραλία ήταν το ιδανικό μέρος για τον βασιλιά Γεώργιο Γ‘ σε περιόδους ασθένειας – υπέφερε από πορφυρία (πολλά αιματολογικά προβλήματα στη βασιλική οικογένεια… Αναρωτιέμαι γιατί…) Ονόμασε το Weymouth «πρώτο του θέρετρο» και έκανε το κολύμπι εκεί μόδα. .

Η παραλία έχει μήκος 3 μίλια και υπάρχει πολλή διασκέδαση για παιδιά και ενήλικες, όπως βόλτες με γαϊδούρια, Punch και Judy, γλυπτά από άμμο και τραμπολίνα. Χρησιμοποιείται και για μοτοκρός! Μπορείτε να ακολουθήσετε την αμμώδη έκταση και να περπατήσετε μέχρι το West Bay (περίπου 25 χλμ.)

Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Dorset και στην Jurassic Coast:

  • Επισκεφθείτε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Dorchester, το Poole, το Bournemouth (διάσημο για τις μεγάλες παραλίες του).
  • Ή μπορείτε να επισκεφτείτε μερικές μικρότερες πόλεις όπως το Lyme Regis, το West Bay (hot spot συγκέντρωσης ποδηλάτων)… Σχεδόν όλες οι πόλεις/χωριά κατά μήκος της ακτής είναι αρκετά γραφικές.
  • Επισκεφθείτε τους Subtropical Gardens Abbotsbury – Μακάρι να είχαμε χρόνο να επισκεφτούμε αυτούς τους κήπους, αλλά γνωρίζοντας εμένα, θα περνούσαμε μια ολόκληρη μέρα εκεί ανάμεσα στα φυτά. Είναι στη λίστα μας για την επόμενη φορά.
  • Λάτρης των κύκνων; Επισκεφθείτε το Abbotsbury Swannery.
  • Δείτε το Osmington White Horse (The Cern Giant για παιδιά και συντηρητικούς ανθρώπους).
  • Εξερευνήστε το Κάστρο Corfe.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλά να κάνετε στο Ντόρσετ. Το ταξίδι μας ήταν σίγουρα πολύ σύντομο, αλλά σκοπεύουμε να επιστρέψουμε. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά πράγματα που θα θέλαμε να δούμε, πολλά μονοπάτια της φύσης που θα θέλαμε να περπατήσουμε και η θάλασσα που φαίνεται πολύ φιλόξενη.

Αυτό το βρετανικό καλοκαίρι φαίνεται να έχει άλλο ένα κύμα καύσωνα πριν τελειώσει για το έτος. Γιατί να μην το χρησιμοποιήσετε για να πάτε στο Ντόρσετ;