Νέα επωνυμία στην αγορά – στοιχεία των καλύτερων στρατηγικών μάρκετινγκ

Νέα επωνυμία στην αγορά – στοιχεία των καλύτερων στρατηγικών μάρκετινγκ

Januar 25, 2023 0 Von admin

Τι είναι μια στρατηγική μάρκετινγκ για νέες μάρκες και πώς βοηθάει; Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι στρατηγικών μάρκετινγκ, η δημιουργία των οποίων πρέπει να λαμβάνει υπόψη: τους στόχους των δραστηριοτήτων μάρκετινγκ, την ομάδα-στόχο, την τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας, τις ενέργειες του ανταγωνισμού, τον προϋπολογισμό και το σχέδιο δράσης. Εξηγούμε πώς να επιλέξετε τα σωστά μέτρα απόδοσης για την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων της εταιρείας.

Τι είναι μια στρατηγική μάρκετινγκ;

Η στρατηγική μάρκετινγκ είναι ένα σύνολο σαφώς καθορισμένων ενεργειών και κανόνων συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθεί μια εταιρεία για να λειτουργεί αποτελεσματικά και να επιτυγχάνει τα μέγιστα δυνατά κέρδη. Η διατύπωσή του συνίσταται στον εντοπισμό των σημαντικότερων προβλημάτων και στον καθορισμό τρόπων επίλυσής τους. Η στρατηγική μάρκετινγκ είναι το κλειδί για την κατανόηση μιας εταιρείας. Σας επιτρέπει να καθορίσετε πώς μια δεδομένη εταιρεία πρέπει να λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα μάρκετινγκ. Η στρατηγική μάρκετινγκ είναι μια γενική περιγραφή της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, των πελατών και ενός σχεδίου για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Πώς βοηθά μια στρατηγική μάρκετινγκ;

Μια σωστά προετοιμασμένη στρατηγική μάρκετινγκ, η οποία παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στα άτομα που συμμετέχουν στην προώθηση μιας δεδομένης εταιρείας με σαφή και κατανοητό τρόπο, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ανεξάρτητα από τον σκοπό, ο οποίος διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, στρατηγική μάρκετινγκ βοηθά μεταξύ άλλων:

  • επιδιώκουν με συνέπεια τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας,
  • διατηρούν ένα συνεπές όραμα της επωνυμίας,
  • επισημάνετε τα πλεονεκτήματα της εταιρείας,
  • ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των αδυναμιών της εταιρείας στη λειτουργία της,
  • βελτιστοποίηση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας,
  • δημιουργία ισορροπημένων προϋπολογισμών για διαφημιστικές καμπάνιες,
  • διαμορφώστε τις τιμές των προϊόντων,
  • δημιουργία νέων προϊόντων και εισαγωγή τους στην αγορά,
  • βελτίωση των ήδη υπαρχόντων προϊόντων,
  • να προσεγγίσει αποτελεσματικά νέους πελάτες,
  • διατήρηση του ενδιαφέροντος των υπαρχόντων πελατών,
  • εκμεταλλευτείτε τις αδυναμίες του ανταγωνισμού,
  • αύξηση των πωλήσεων των προσφερόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών.

3 Τύποι στρατηγικών μάρκετινγκ

Στο πλαίσιο των στρατηγικών μάρκετινγκ, μπορούν να διακριθούν διαφορετικοί τύποι, ανάλογα με το τμήμα και σε ποια πτυχή της δραστηριότητας της εταιρείας αναφέρονται. Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι στρατηγικών μάρκετινγκ είναι η στρατηγική επικοινωνίας μάρκετινγκ, η στρατηγική μάρκετινγκ προϊόντων και η στρατηγική μάρκετινγκ πωλήσεων της εταιρείας.

1. Στρατηγική επικοινωνίας μάρκετινγκ

Η στρατηγική επικοινωνίας μάρκετινγκ αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία ενημερώνει τους χρήστες για τα χαρακτηριστικά των προϊόντων ή των υπηρεσιών της. Καθορίζει επίσης τα κανάλια και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία με τους παραλήπτες του περιεχομένου εκπομπής. Στρατηγική επικοινωνίας μάρκετινγκ πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για τον διάλογο με τον καταναλωτή. Είναι σημαντικό να το προσαρμόσετε στις ιδιαιτερότητες διαφόρων καναλιών, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης.

2. Στρατηγική μάρκετινγκ προϊόντων

Η στρατηγική μάρκετινγκ προϊόντος αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο προϊόν από την προσφορά της μάρκας. Δεν έχει σημασία αν το προϊόν είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά ή πρόκειται να κυκλοφορήσει.

Αυτός ο τύπος στρατηγικής περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με:

  • πώς να διαμορφώσετε και να αναπτύξετε το προϊόν,
  • επιλογή τιμής για ένα δεδομένο προϊόν,
  • μοναδικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που αξίζει να τονιστούν στην επικοινωνία με τον καταναλωτή,
  • προβλεπόμενη χρήση του προϊόντος,
  • υποψήφιος αγοραστής του προϊόντος.

Η στρατηγική μάρκετινγκ προϊόντων μπορεί επίσης να περιλαμβάνει:

  • USP του προϊόντος,
  • συμπληρωματικά προϊόντα,
  • άλλα προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν το διαφημιζόμενο προϊόν, να εκπληρώσουν τις ίδιες λειτουργίες και να καλύψουν τις ίδιες ανάγκες του χρήστη,
  • πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εμφάνισης του προϊόντος στους παραλήπτες,
  • πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα του προϊόντος,
  • πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής εμπορικού μάρκετινγκ για ένα δεδομένο προϊόν,
  • πληροφορίες σχετικά με την οπτική αναγνώριση του προϊόντος.

USP προϊόντων

3. Η στρατηγική μάρκετινγκ πωλήσεων της εταιρείας

Η στρατηγική μάρκετινγκ πωλήσεων της εταιρείας αναφέρεται σε κανάλια διανομής και μοντέλα πωλήσεων. Περιγράφει θέματα όπως:

  • χωνί πωλήσεων,
  • το ταξίδι αγορών του πελάτη και η εμπειρία αγορών,
  • προφίλ του πιθανού αγοραστή.

Μια στρατηγική αυτού του τύπου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές της αγοράς, την εποχικότητα, καθώς και απρόβλεπτα γεγονότα. Καθορίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι τιμές των προϊόντων σε σχέση με τις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη δημιουργία μιας στρατηγικής μάρκετινγκ

Κατά τη δημιουργία μιας στρατηγικής μάρκετινγκ για μια επωνυμία, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη θέματα όπως ο σκοπός των δραστηριοτήτων μάρκετινγκ, η ομάδα-στόχος, η τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας, η κατάσταση των ανταγωνιστών, ο προϋπολογισμός και το σχέδιο δράσης. Επιτέλους, πρέπει να γίνει μια επιλογή μέτρα αποτελεσματικότητας για την επιλεγμένη στρατηγική.

Σκοπός των δραστηριοτήτων μάρκετινγκ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι στόχοι μάρκετινγκ. Η επωνυμία θα πρέπει να καθορίσει τι θέλει να πετύχει, πού πηγαίνει και ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι της. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να είναι, για παράδειγμα:

  • χτίζοντας την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας,
  • αύξηση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπο του καταστήματος,
  • χτίζοντας μια κοινότητα γύρω από το εμπορικό σήμα,
  • οικοδόμηση πίστης πελατών,
  • δημιουργία βάσης δεδομένων επαφών,
  • αύξηση των μετατροπών και των εσόδων.

Ο σκοπός των δραστηριοτήτων μάρκετινγκ της επωνυμίας θα πρέπει να είναι συνεπής με τα επιχειρηματικά σχέδια και τη συνολική αποστολή της.

ομάδα-στόχος

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μάρκετινγκ επωνυμίας, είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ομάδα-στόχος που είναι ο παραλήπτης του μηνύματος εκπομπής. Ο καθορισμός της σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε τη γλώσσα επικοινωνίας, τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, καθώς και θέματα που ενδιαφέρουν τους πελάτες. Αυτό θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε τα θέματα που αξίζει να θίξετε προκειμένου να προσελκύσετε την προσοχή του παραλήπτη και να τον ενθαρρύνετε να αλληλεπιδράσει. Ο καθορισμός της ομάδας στόχου σάς επιτρέπει επίσης να επιλέξετε τα μέρη όπου αξίζει να προβάλλετε τις διαφημίσεις σας.

Η τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας

Κατά τον σχεδιασμό της στρατηγικής, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις δραστηριότητες μάρκετινγκ που έχουν αναληφθεί μέχρι τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που επιφέρουν. Αξίζει να απαντήσετε στην ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης στο target group της επιλογής σας, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της εταιρείας, καθώς και τι τη διακρίνει από τον ανταγωνισμό.

Έλεγχος ανταγωνισμού

Κατά την προετοιμασία μιας στρατηγικής μάρκετινγκ, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί ποιος είναι ο ανταγωνισμός για την επωνυμία και να διεξαχθεί έλεγχος λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες που έγιναν από αυτήν. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε σε ποια κανάλια εμφανίζεται, πώς προσελκύει την κοινότητά του και πόσο συχνά επικοινωνεί με το κοινό του. Ο έλεγχος θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των δραστηριοτήτων μάρκετινγκ που αναλαμβάνουν οι ανταγωνιστές, οι οποίες με τη σειρά τους θα παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για τους πιθανούς πελάτες, καθώς και έμπνευση για τη δημιουργία της δικής σας στρατηγικής.

ο προϋπολογισμός σου

Ένα θέμα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής μάρκετινγκ είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος νοείται όχι μόνο ως οικονομικοί πόροι, αλλά και ως χρόνος και ανθρώπινοι πόροι. Σε μια κατάσταση όπου μια ομάδα εργαζομένων της εταιρείας δεν είναι σε θέση να εκτελέσει όλες τις εργασίες μόνη της, είναι απαραίτητο να διατεθούν κεφάλαια για την κάλυψη του κόστους της εξωτερικής ανάθεσης μάρκετινγκ επωνυμίας σε μια εξωτερική εταιρεία.

Σχέδιο δράσης

Όταν σχεδιάζετε μια στρατηγική μάρκετινγκ για μια επωνυμία, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης που να λαμβάνει υπόψη:

  • το είδος της δράσης που πρέπει να γίνει,
  • τύπος καναλιών επικοινωνίας,
  • τύπος περιεχομένου που χρησιμοποιείται,
  • είδος προώθησης,
  • πρόγραμμα εργασίας.

Σε αυτό το στάδιο, είναι επίσης απαραίτητο να εξεταστεί ο καταμερισμός της εργασίας εντός της ομάδας και η ανάθεση ευθύνης για συγκεκριμένα έργα.

Μέτρα απόδοσης

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη δημιουργία μιας στρατηγικής μάρκετινγκ είναι τα μέτρα αποτελεσματικότητας των ενεργειών επαρκών για συγκεκριμένους στόχους. Σε αυτό το στάδιο του σχεδιασμού, είναι απαραίτητο να καθοριστεί τι θα μετρηθεί, καθώς και ποια θα είναι τα διαστήματα μεταξύ των επόμενων μετρήσεων και του αναλυόμενου χρονικού πλαισίου. Είναι επίσης απαραίτητο να επιλέξετε τα κατάλληλα εργαλεία και να καθορίσετε ποια αποτελέσματα καθορίζουν την επιτυχία της στρατηγικήςκαι που απαιτούν αλλαγές.

Πλεονεκτήματα της χρήσης στρατηγικής μάρκετινγκ

Στρατηγική μάρκετινγκ νοείται ως ένα σύνολο σαφώς καθορισμένων ενεργειών και κανόνων συμπεριφοράςχάρη στην οποία η εταιρεία είναι σε θέση να διευθύνει αποτελεσματικά τις δραστηριότητές της, επιτυγχάνοντας παράλληλα τα υψηλότερα δυνατά κέρδη. Η χρήση του έχει πολλά πλεονεκτήματα. Επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη συνεπή εφαρμογή των στρατηγικών στόχων της εταιρείας και τη διατήρησή τους ένα συνεπές όραμα της μάρκαςενώ αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά του. Βοηθά επίσης στη βελτίωση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στην πιο αποτελεσματική προσέγγιση νέων παραληπτών.

Ζητήστε την καλύτερη στρατηγική μάρκετινγκ για την επωνυμία σας!