Νοσταλγικό μάρκετινγκ – η επιστροφή της μάρκας στις δεκαετίες του ’80 και του ’90

Νοσταλγικό μάρκετινγκ – η επιστροφή της μάρκας στις δεκαετίες του ’80 και του ’90

Januar 24, 2023 0 Von admin

Τι είναι και τι είναι το νοσταλγικό μάρκετινγκ; Για ποιον είναι καλή λύση και πώς να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά αυτή τη μορφή μάρκετινγκ στην πράξη; Οι μάρκες που έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία τη νοσταλγία σε διαφημιστικές καμπάνιες περιλαμβάνουν την Apple, τη Fiat, την Pepsi και την Kubota. Παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του νοσταλγικού μάρκετινγκ, λαμβάνοντας υπόψη τις ομάδες που αποτελούν τους καλύτερους αποδέκτες του.

Τι είναι το μάρκετινγκ νοσταλγίας;

Η νοσταλγία ορίζεται από το Μεγάλο Λεξικό της Πολωνικής Γλώσσας με δύο τρόπους – ως λαχτάρα για την πατρίδα, και ως λαχτάρα για παιδική ηλικία, δηλ. κάτι που έχει περάσει. Οι υποθέσεις του νοσταλγικού μάρκετινγκ βασίζονται στη δεύτερη σημασία της λέξης, δηλαδή στο συναίσθημα για περασμένες εποχές. Σήμερα, όλο και περισσότερες επωνυμίες από όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως μεγέθους και αντιπροσωπευόμενου κλάδου, το χρησιμοποιούν στις καμπάνιες τους θετικές πολιτιστικές μνήμες από προηγούμενες δεκαετίες. Αυτή η στρατηγική επιτρέπει αύξηση του ενδιαφέροντος για προϊόντα και υπηρεσίες αναφερόμενος στα συναισθήματα που συνόδευαν τους πιθανούς πελάτες στα νιάτα τους. Η νοσταλγία είναι επομένως ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια ενός ειδικού μάρκετινγκ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να οικοδομήσει μια διαρκή σχέση με το εμπορικό σήμα.

Η χρήση του νοσταλγικού μάρκετινγκ

Το νοσταλγικό μάρκετινγκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση εμπορικών σημάτων από διάφορους κλάδους. Θα λειτουργήσει καλά για εταιρείες ένδυσης, τροφίμων, αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών. Για να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το μάρκετινγκ νοσταλγίας, υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου.

1. Ακριβής καθορισμός της ομάδας στόχου

Για να είναι αποτελεσματικό το μάρκετινγκ νοσταλγίας, πρέπει να είναι προσαρμοσμένο σε μια συγκεκριμένη ομάδα στόχο.

2. Αναγνώριση του πολιτισμικού πλαισίου

Η αναφορά στο παρελθόν και στα συνοδευτικά συναισθήματα είναι δυνατή μόνο μετά από μια ενδελεχή αναγνώριση του πολιτισμικού πλαισίου. Για το λόγο αυτό, αξίζει να προσελκύσουμε ειδικούς στον τομέα της κοινωνιολογίας και των πολιτισμικών σπουδών στη δημιουργία διαφημιστικών καμπανιών με βάση τις παραδοχές του μάρκετινγκ νοσταλγίας.

3. Ακριβής επιλογή των πηγών

Η αναδημιουργία του κλίματος της εποχής στην οποία αναφέρεται η νοσταλγική διαφημιστική εκστρατεία είναι δυνατή μόνο με βάση πηγές που απεικονίζουν τη ζωή εκείνης της εποχής – εφημερίδες, περιοδικά και, στην περίπτωση των πιο πρόσφατων, αρχειακές ιστοσελίδες.

4. Συμβατότητα της καμπάνιας με το προϊόν

Αποφασίζοντας να κάνετε αίτηση διαφημιστική καμπάνια με βάση τις υποθέσεις του νοσταλγικού μάρκετινγκ, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το διαφημιστικό υλικό είναι συμβατό με το διαφημιζόμενο προϊόν. Το ρετρό μοτίβο, που υποτίθεται ότι προκαλεί ένα αίσθημα λαχτάρας, πρέπει να είναι παρόν όχι μόνο σε μια διαφημιστική δημιουργίααλλά επίσης στη φυσική μορφή του προϊόντος.

Στοιχεία που μπορούν να υφανθούν με επιτυχία σε καμπάνιες νοσταλγίας περιλαμβάνουν όλο το περιεχόμενο που αναφέρεται σε παλαιότερες εποχές και προϊόντα που είναι χαρακτηριστικά αυτών, για παράδειγμα κασέτες, ραδιόφωνα τρανζίστορπαλαιός μοντέλα αυτοκινήτων και τα παρόμοια.

Πλεονεκτήματα του νοσταλγικού μάρκετινγκ

Το νοσταλγικό μάρκετινγκ δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία συνδέεστε με τους πελάτες σας σε βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο Εγώ δημιουργία θετικών συσχετισμών με το εμπορικό σήμα. Το πλεονέκτημα της χρήσης της νοσταλγίας είναι η δυνατότητα εξαλείφοντας τα φυσικά εμπόδια υπεύθυνος για την επιλογή πληροφοριών από πιθανούς πελάτες, γεγονός που διευκολύνει τον παραλήπτη να παρατηρήσει και να θυμηθεί το μήνυμα που έλαβε. Διαφημιστικές καμπάνιες με βάση το νοσταλγικό μάρκετινγκ, χτίζουν αφοσίωση πελατών στο εμπορικό σήμα και δημιουργούν την αίσθηση του ανήκειν. Σας επιτρέπουν επίσης να χτίζετε γέφυρες μεταξύ γενεών πελατών, για παράδειγμα επιστρέφοντας σε παλιές συλλογές που είχαν διακοπεί εδώ και καιρό. Η έρευνα αγοράς το δείχνει ξεκάθαρα Η επιδέξια χρήση της νοσταλγίας στις δραστηριότητες μάρκετινγκ υποστηρίζει το αποτελεσματικό branding και οδηγεί σε αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείαςκαι, ως εκ τούτου, να αποκτήσει μετρήσιμα οικονομικά οφέλη.

Μειονεκτήματα του Νοσταλγικού Μάρκετινγκ

Τα μειονεκτήματα του νοσταλγικού μάρκετινγκ περιλαμβάνουν την αδυναμία προσαρμογής σε όλα τα κοινά και το γεγονός ότι δεν είναι κάθε εταιρεία σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτή τη στρατηγική.

1. Ποιο είναι το κοινό του μάρκετινγκ νοσταλγίας;

Το νοσταλγικό μάρκετινγκ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε συγκεκριμένο κοινό. Γίνεται τέλεια αποδεκτή από άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2000, δηλαδή τη λεγόμενη γενιά των χιλιετιών. Είναι άτομα αυτής της ομάδας που επιθυμούν ιδιαίτερα να επιστρέψουν στο παρελθόν, ειδικά στη δεκαετία του ’90 και στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όπου βρίσκουν μια αίσθηση άνεσης. Με ενδιαφέρο, μέθοδοι μάρκετινγκ νοσταλγίας εργάζονται και για τη μετέπειτα γενιά, η οποία, αν και δεν μπορεί να χάσει τις εποχές που δεν γνωρίζει, ενδιαφέρεται για το μήνυμα από περασμένες εποχές. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική δεν λειτουργεί συνήθως για άτομα ηλικίας άνω των 55-60 ετών. Στην περίπτωσή τους, η χρήση της νοσταλγίας μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με την αίσθηση του περαστικού.

2. Ποιες εταιρείες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μάρκετινγκ νοσταλγίας;

Το νοσταλγικό μάρκετινγκ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες που υπάρχουν εδώ και λίγο καιρό. Η αναφορά στο παρελθόν από μάρκες που κυκλοφορούν στην αγορά για λιγότερο από μια δεκαετία φαίνεται ανειλικρινής και, αντί να προσελκύει, μπορεί να τρομάξει τους πιθανούς πελάτες.

Σε ποιον είναι καλό το νοσταλγικό μάρκετινγκ;

Το νοσταλγικό μάρκετινγκ είναι μια καλή λύση όχι μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για μικρότερες εταιρείες που μπορούν να καυχηθούν για μακρά παρουσία στην αγορά. Χρησιμοποιώντας αυτή τη στρατηγική, μπορούν να επαναφέρουν προϊόντα που έχουν ήδη εξαντληθεί και να τα παρουσιάσουν σε μια ελαφρώς αλλαγμένη, ανανεωμένη έκδοση. Νοσταλγικό μάρκετινγκ είναι επίσης ιδανικό για την προώθηση τοπικών μικρών επιχειρήσεων. Είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους εξαιρετικές ιστορίες για να προκαλέσουν μια συναισθηματική ανταπόκριση από πιθανούς πελάτες. Το νοσταλγικό μάρκετινγκ χρησιμοποιείται πλέον για την τόνωση των τοπικών βιοτεχνιώνμελισσοκόμοι, σιδηρουργοί, ιδρυτές καμπάνων, βυρσοδέψες και αγγειοπλάστες.

Επωνυμίες που χρησιμοποιούν νοσταλγικό μάρκετινγκ

Οι μάρκες που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία νοσταλγικό μάρκετινγκ περιλαμβάνουν την Apple, τη Fiat, την Pepsi, καθώς και την πολωνική μάρκα Kubota.

μήλο

Μια μάρκα που έχει εκμεταλλευτεί το νοσταλγικό μάρκετινγκ είναι ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Apple. Σε διαφημιστικό σημείο Siriδηλαδή ένας έξυπνος προσωπικός βοηθός που αποτελεί μέρος του λειτουργικού συστήματος, η Apple χρησιμοποίησε την εικόνα Cookie Monstera γνωστό από την καλτ τηλεοπτική εκπομπή, Sesame Streetόπου μεγάλωσαν γενιές παιδιών. Η αντιπαράθεση του σύγχρονου λογισμικού με τον χαρακτήρα που ήταν γνωστός από τη σειρά που παρακολουθήθηκε στην παιδική ηλικία κατέστησε δυνατό να ζεσταθεί η εικόνα του ηλεκτρονικού βοηθού και να γίνει λιγότερο εξωγήινη.

Spot reklamy Apple – YouTube

Διάταγμα

Η Fiat χρησιμοποίησε τη νοσταλγία κατά τη διάρκεια λανσάρισμα του ανανεωμένου Fiat 500. Η διαφημιστική καμπάνια αναφερόταν σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα στις χώρες όπου μεταδόθηκαν τα σποτ. Στη διαφήμιση, ένα μικρό αγόρι παρακολούθησε ταινίες που απεικόνιζαν γεγονότα από το παρελθόν, στις οποίες το αυτοκίνητο Fiat εμφανιζόταν ως σημαντικό κομμάτι της ιστορίας. Στην Πολωνία, αυτό το σποτ έδειξε, μεταξύ άλλων, το Solidarity, το Zbigniew Boniek και το Fiat 125 p. Η έκκληση στα συναισθήματα αποδείχθηκε αποτελεσματική «Το Fiat 500 ήταν επιτυχημένο, κερδίζοντας ένα ευρύ φάσμα θαυμαστών.

Pepsi

Η παγκόσμια ανησυχία Pepsi χρησιμοποίησε νοσταλγικό μάρκετινγκ, αλλάζοντας τη συσκευασία των προϊόντων της για να θυμίζει την εμφάνιση της δεκαετίας του 80. Επιπλέον, τα προϊόντα που πωλούσε η μάρκα ήταν σε συνδυασμό με ένα arcade παιχνίδι παραγωγή εκείνη την εποχή από την Atari. Η χρήση αυτής της στρατηγικής επέτρεψε στην Pepsi να αποκτήσει πάνω από 200.000 θαυμαστές στη σελίδα των θαυμαστών της.

Εμπορικό σποτ της Pepsi – YouTube

Kubota

Το Kubota είναι ένα τέλειο παράδειγμα χρήσης του νοσταλγικού μάρκετινγκ στην πολωνική αγορά. Όχι πολύ καιρό πριν, οι σαγιονάρες, χαρακτηριστικές και συχνά παρούσες στα 90s, ήταν συνώνυμες με το trash. Συνδέθηκαν με προϊόντα κακής ποιότητας από το παζάρι και την αρχή ενός ταραχώδους πολιτικού μετασχηματισμού στην Πολωνία. Με τα χρόνια, ωστόσο, έχουν αναπτύξει ένα είδος λατρείας στο Διαδίκτυοτο οποίο αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί επαναφέροντας το κλασικό μοντέλο των σαγιονάρων, προσθέτοντας επίσης εκσυγχρονισμένα μοντέλα.

Διαφημιστικό σημείο Kubota – YouTube

Το νοσταλγικό μάρκετινγκ βασίζεται στη λαχτάρα για τα παλιά

Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη στρατηγική αποτελεσματικά στη διαφημιστική σας καμπάνια, θα πρέπει:

  • ορίζουν επακριβώς ομάδα-στόχος,
  • αναγνωρίζουν το πολιτιστικό πλαίσιο,
  • επιλέξτε προσεκτικά τις πηγές σας
  • βεβαιωθείτε ότι η καμπάνια είναι συμβατή με το προϊόν.

Τα πλεονεκτήματα του μάρκετινγκ νοσταλγίας περιλαμβάνουν τη δυνατότητα δημιουργία θετικών συσχετισμών με την επωνυμία και την αφοσίωση των πελατών και δημιουργώντας την αίσθηση του ανήκειν.

Η εφαρμογή της νοσταλγίας είναι αποτελεσματική σε ένα ατύχημα γενιές millennials και νεότερα άτομα, ωστόσο, δεν συνιστάται όταν συναλλάσσεστε με πελάτες άνω των 50 ετών. Νοσταλγικό μάρκετινγκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μεγάλες και μικρές εταιρείες. Λειτουργεί καλά στην προώθηση των τοπικών βιοτεχνικών επαγγελμάτων.

Ζητήστε την καλύτερη στρατηγική μάρκετινγκ για την επωνυμία σας!